Chicken liver pate – Patê de fígado de galinha

Pate is an invention of the French and means “paste”. The base has always been a type of meat or fish cooked and mixed with some binding ingredient.

The most famous pâté is the “fois gras” of goose liver. In the past, they fed the poor pets by force, thus causing the liver to grow a lot in size. Today, it seems, they no longer do that. Then they cooked the goose’s liver in its fat (gras).

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On a trip to Canada, in 1979, I visited a small shop that sold cheeses, wines and there I tried the “fois gras” pate. This pate is one of the most delicious I’ve ever tasted.

We don’t have the goose, nor its liver, let alone its fat … but we can buy chicken livers at the supermarket close to home … and let’s prepare the delicious pate. Let´s go?

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Ingredients:

  • 200 gr of chicken liver (if you get the goose let me know …)
  • 1 spoon of butter
  • 1 cooked yolk (the egg white can mix with the liver if you want)
  • 1 medium onion
  • 2 garlic cloves
  • 1 pinch of pepper
  • 1 pinch of salt
  • 1 cup sour cream

Way of doing:

Remove nerves and fat from the liver. Heat a pan and let the butter melt, add the liver and sauté. Add the chopped spices, plus the salt and pepper.

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Let it cook, stirring constantly. Add half a glass of water. Mix.

Cook another 15 minutes and add another half glass of water, stirring so that the water is incorporated. Cover and observe cooking.

When the water has evaporated, turn off the heat and let it cool.

The cooked and cold liver must be taken to a blender. Then you add the yolk and the cream, beating until you get a very homogeneous paste.

This pate is delicious to serve with bread, toast, crackers, etc.

On cold days it heats and sustains. On hot days, it will feed and give you vigor. Then, refrigerate and consume in two days.

Patê é uma invenção dos franceses e significa “pasta”. A base sempre foi um tipo de carne ou peixe cozido e misturado com algum ingrediente que desse liga.

O patê mais famoso é o “fois gras” de fígado de ganso. Antigamente alimentavam os pobres bichinhos a força fazendo assim com que o fígado crescesse muito de tamanho. Hoje, parece, que já não fazem mais isso. Depois cozinhavam o fígado do ganso em sua gordura (gras).

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Em viagem ao Canadá, em 1979, visitei uma lojinha que vendia queijos, vinhos e lá experimentei o patê de “fois gras”. Este patê é dos mais deliciosos que já provei.

Não temos o ganso, nem seu fígado e muito menos sua gordura… mas podemos comprar fígados de galinha no supermercado próximo de casa… e vamos preparar o delicioso patê. Vamos lá?

Ingredientes:

  • 200 gr de fígado de galinha (se conseguir o de ganso me avise…)
  • 1 colher de manteiga
  • 1 gema cozida (a clara pode misturar junto com o fígado se quiser)
  • 1 cebola média
  • 2 dentes de alho
  • 1 pitada de pimenta
  • 1 pitada de sal
  • 1 xícara de creme de leite

Modo de fazer:

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Retire nervos e gordura do fígado. Aqueça uma panela e deixe derreter a manteiga, acrescente o fígado e refogue. Acrescente os temperos picados, mais o sal e a pimenta.

Deixe cozinhar, mexendo sempre. Acrescente meio copo de água. Mexa.

Cozinhe mais uns 15 minutos e acrescente mais meio copo de água, mexendo para que a água se incorpore. Tampe e observe o cozimento.

Quando a água evaporou, desligue o fogo e deixe esfriar.

O fígado cozido e frio deve ser levado ao liquidificador. Aí você acrescenta a gema e o creme de leite batendo até obter uma pasta bem homogênea.

Este patê é delicioso para servir com pães, torradas, biscoitos salgados, etc.

Em dias frios ele aquece e sustenta. Em dias quentes, alimentará e dará vigor. Então, guarde em geladeira e consuma em dois dias.

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